Aan het einde van een oud beukenlaantje bijna haaks op de Kooiweg ligt in een oase van rust samentuin De Zwollemoer. Hier vind je bedden met biologische groenten, vruchten, een kruidentuin, fruitbomen en voedselbos. Het is geen standaard moestuin, waarbij productie op de eerste plaats staat. De leden hebben namelijk bewust gekozen voor een samengaan van natuur en tuinieren. Zo is er ruimte gemaakt voor bloemen, liggen er twee natuurvriendelijke poelen. Respectievelijk een houtwal en een lange knotwilgenrij vormen de natuurlijke grens langs de lange zijden van het perceel. Het resultaat is inderdaad een klein paradijsje van ruim 3.200 vierkante meter op nauwelijks meer dan een steenworp van het centrum Drunen.

 

 

 

 

 

Een van de leden van De Zwollemoer maakte een schitterende tekening (op schaal) van het perceel waarin alle onderdelen van de tuin zichtbaar zijn.

 

 

Ecologisch tuinieren

Samentuin De Zwollemoer heeft gekozen voor een ecologische tuin. Dat betekent dat we rekening willen houden met de menselijke behoeften en bij willen dragen aan meer natuur, herstel van het landschap en een schoner milieu. We kiezen daarbij voor planten en teeltopvolging die zijn aangepast aan de grondsoort en aan de omstandigheden. In De Zwollemoer is ook plaats voor spontane natuur - planten die zich spontaan vestigen, insecten en dieren. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, we streven naar een minimum aan tuinafval en beperken ons waterverbruik. Ook kiezen we voor biologische zaden en biologisch plantmateriaal. 

Bij het maken we van die keuzes baseren we ons hoofdzakelijk op de kennis van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Praktische tips voor het ecologisch tuinieren vinden we volop bij Velt en in de Wiki Leer jezelf ecologisch tuinieren. De website van Permacultuur Nederland is een bron van inspiratie voor het voedselbos. 

Samen tuinieren

In vergelijking met een eigen moestuin, wordt het werk op de samentuin gedeeld. Zo maken vele handen inderdaad licht werk. Een langere periode van afwezigheid vanwege vakantie of anderszins kan makkelijker worden opgevangen. Bovendien werk je samen met een club mensen voor wie tuinieren en gezelligheid hand in hand gaan. Een groepsapp is niet alleen handig om elkaar te informeren over tuinaangelegenheden, maar vervult duidelijk ook een sociale functie. Eén keer per maand vergaderen, als het kan buiten eventueel bij een kampvuurtje en van tijd tot tijd een barbecue met eigen tuinproducten versterken verder de onderlinge band.

 

Eten van de tuin

Eigenlijk is het tenslotte overbodig om nog te vermelden dat het eten van de tuin smakelijk en enorm gezond is. Bekijk onze Recepten voor keukeninspiratie.