Home » Recepten

100% Zwollemoer

Een bordje bladsla, wortel, radijs en bloemen.

De bloemen zijn niet alleen mooi; uiteraard kan je ze ook eten!

 

creatie en foto van Anita

Brandnetelsoep:

Deze soep heb ik gemaakt van de jonge topjes van de brandnetel.
Nu in het voorjaar, in overvloed te vinden op onze samentuin.

De topjes van de brandnetels plukken. 
Niet met blote handen aanraken vanwege het prikken, dus handschoenen aan. 
Thuis met heet water overgieten, zodat het prikken verdwijnt.
De soep maken door de topjes in olijfolie even te roerbakken, gekookt water toevoegen en een of meerdere bouillontabletten, ongeveer 10 minuten koken en dan met de staafmixer tot een gebonden soep mixen.
Verrassend smaakvol en heel gezond!

 

recept en foto van Ans

Pastinaak soep met gember en mierikswortel:

1 kg pastinaak

1 ui

1 stukje gemberwortel

1 stukje mierikswortel

1 ltr groentebouillon

citroen

 

Bereiding:

Schil de pastinaak en snijd in kleine stukjes.

Snijd de ui in kleine stukjes

Schil de mierikswortel en gemberwortel en snijd in kleine stukjes.

Fruit in 2 eetlepels olijfolie de ui, gemberwortel en mierikswortel,

Voeg na een paar minuten de in stukjes gesneden pastinaak toe en

1of 2 groentebouillontabletten

Giet hier 1 ltr gekookt water bij en breng aan de kook.

Laat ca 15minuten koken tot de pastinaak gaar is en pureer daarna met de staafmixer.

Breng opnieuw aan de kook, voeg nog wat peper en zout toe en een scheutje citroensap,

Dit maakt de soep lekker fris.

ook deze bijdrage is van Ans

Boerenkool tapenade/pesto

Een paar struikjes boerenkool - wassen, de blaadjes van de harde nerf ontdoen en fijnhakken in het bakje van de staafmixer
Twee handjes gemengde ongebrande en ongezouten gehakte noten toevoegen
Olijfolie toevoegen tot het smeuïg is
Een scheutje citroensap
Een handje geraspte kaas
Een klein teentje knoflook
Eventueel zout en peper toevoegen

recept en foto van Ans

De Zwollemoer sandwich

2 plakken courgette roosteren

daartussen een plak kaas, tomaatjes en basilicum

Behalve de kaas, komen alle ingrediënten uit De Zwollemoer.

Eet smakelijk!

 

 

Geroosterde paprika met geitenkaas en bloemen van de Oost-Indische kers

Ingrediënten

  • 1 gele paprika
  • Zachte geitenkaas
  • Bloemen van de Oost-Indische kers

 

Bereiding

Paprika roosteren in de oven of boven het gasfornuis. Het velletje van de paprika verwijderen en de paprika open vouwen. Vullen met geitenkaas, peper en zout naar smaak en de bloemen van de Oost-Indische kers eroverheen strooien

Zoetzuur van courgette

Er komen dit jaar zoveel courgettes van de tuin af dat het met eten eigenlijk niet bij te houden is. Aangezien ze niet oneindig houdbaar zijn, komt het voor dat er courgette op de composthoop belanden. Een goede manier om dit te voorkomen, is het inmaken van de courgette. Hieronder staat een recept dat reeds beproefd is en goed bevonden is.

 

Zoet/zure courgette

6 middelgrote courgettes (= ongeveer 2 kg)
2 weckpotten met schroefdeksel van 1 liter
4 grote uien
6 eetlepels zout
0,5 liter (natuur)azijn
300 gram kristalsuiker (zelf gebruik ik rietsuiker)
3 theelepels mosterdzaad
2 theelepels kurkuma (koenjit)
1 theelepel dillezaad (heeft u geen dillezaad gebruik dan dille)
2 laurierblaadjes
6 jeneverbessen

Bereiding:

Was de courgettes en snijd ze in de lengte door.
Verwijder de zaadlijsten met een theelepel. (zie foto).
Snijd de courgettes in stukken van ongeveer 1 centimeter en snijd de uien in ringen.
Neem een grote kom en doe hier de uien en courgetteblokjes in.
Strooi hier 6 eetlepels zout over, meng het en laat dit 3 uur staan.
Schep om het uur een keer met een lepel door de groenten.
Neem na 3 uur een vergiet en doe hier de uien en courgettes in.
Spoel de groenten af, onder stromend water, en laat ze goed uitlekken.

Breng in een grote pan de azijn, suiker, het mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook.
Laat dit ongeveer 5 minuten koken totdat de suiker volledig opgelost is, voeg nu de groenten toe en laat deze nog 2 minuutjes zachtjes koken.

Doe in elke weckpot 1 laurierblaadje en 3 jeneverbessen en schep daar de groenten bovenop. Het werkt gemakkelijk als u een trechter gebruikt.
Goed aandrukken en giet dan het kokende azijnmengsel met de kruiden over de groenten tot de rand van de weckpot.
Draai de schroefdeksel goed aan en zet de weckpotten ”op de kop” en laat ze 5 minuten afkoelen.
Draai daarna de weckpotten om, draai nog een keer aan de schroefdeksel, zodat deze goed vast zit, en laat ze verder afkoelen.
De deksel van de weckpot zal tijdens het afkoelen vanzelf indeuken. 
Dit betekend dat de weckpot vacuüm getrokken wordt.
Laat de courgettes met uien minimaal twee weken staan voordat u ze opeet!.

 

Let op: als je de courgettes over meerdere kleine potjes verdeeld, heb je meer vloeistof nodig.

Zelf had ik bijv. 1800 gram schoongemaakte courgette (zonder zaadlijsten) verdeeld over 10 kleine potjes. Dan heb je al gauw 0,8 liter azijn nodig.

Als je meerdere kleine potjes gebruikt, gebruik je maar een half laurierblaadje per potje en 1 jeneverbes.

 

2016-08-16

Pasta met snijbiet, tomaat en spekjes

Momenteel staat er zoveel snijbiet op de Zwollemoer dat het niet op komt door uitsluitend het jonge blad als sla te eten. De grotere bladen zijn minder lekker in de sla vanwege de harde nerven, maar lenen zich ontzettend goed om er een pasta of omelet mee te maken. Bij deze gerechten gebruik je zowel het blad als de nerf. Een lekker gerecht vind je op de volgende site.

http://www.puurland.nl/maaltijden/snelle-pasta-met-tomaat-spekjes-en-snijbiet

 

Gevulde courgettebloemen

Courgettes zijn er op de tuin in overvloed. Zoveel dat de inspiratie om er leuke gerechten mee te maken op een gegeven moment ontbreekt. Nu zijn de bloemen van de courgette ook eetbaar en nog lekker ook. De bloemen kun je het best klaar maken door ze te vullen met geitenkaas of ricotta met verse kruiden. Het exacte recept vindt onder de volgende link.

http://www.dolcevia.com/nl/italie-culinair/italiaanse-recepten/antipasti/728-courgette-bloemen

Na de laatste twee weken door twee hoogstamfruitbomen te zijn gelopen een keer samen met Remko en de andere met Anja werd ik geinspireerd om een recept met fruit te gaan zoeken.
 
Ik heb het natuurlijk voorgeproefd,dus probeer het ook eens.
 
Nodig voor 4 personen:
4 friszure appels grote elstar of cox
2plakjes ontbijtkoek/kruidkoek
30gram zachte boter
5eetlepels bruine basterdsuiker
2eetlepels rozijnen
2eetlepels grofgehakte walnoten
 
 
Oven voorverwarmen op 175 graden 
Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor
Maak de opening aan de bovenkant wat grote,dan kan er meer vulling in.
Kwast ze in met wat zachte boter en rol ze daarna door een diepbord met bruine suiker.
Zet ze rechtop in een met boter ingevette ovenschaal of 4 kleine schaaltjes.
Meng de overgebleven suiker met verkruimelde koek,rozijnen,noten en wat kleine klontjes boter.
Duw dit mengsel in de appels,Strooi wat over blijft er los over.Plaats op iedere appel tenslotte nog een klontje boter.
Schuif de schaal vrij onderin de oven en laat de appeltjes in ongeveer 30-40 minuten gaar worden.
 
Heerlijk met gebakken aardappeltjes,maar ook als toetje b.v met een bolletje vanille-ijs
 
Erg leuk om te maken