Mmm, lekker hapje; capucijners, doperwtjes en sugarsnap-erwtjes met een restje ketjap-kip met portobello.

Voor 2 personen ( of 2 eenpersoons maaltijden) Lekkere verse groenten of peulvruchten van de Zwollemoer.

1 biologische kipfilet

1 portobello paddenstoel

Ketjap

Sojasaus

Zoete chilisaus

 

Snij de kip en de portobello in reepjes of stukjes ( niet te klein) Verwarm 50/50 olie en roomboter in een koekenpan.

Bak de kipstukjes tot ze helemaal gaar zijn.

Doe de portobellostukjes er bij en bak deze ook even. Giet een scheutje sojasaus, ketjap en chilisaus over de stukjes. Roer om en zet het vuur heel laag.

Bereid de groente of peulvruchten en doe deze in een kommetje.

Schep er wat kip/portobello mengsel over met een schepje van de saus.

Smakelijk eten van Marieline

 

2023-01-31 Er staat volop winterpostelein en veldsla. Voor wie niet weet wat ermee te doen. Winterpostelein kun je stoven als spinazie of in de sla verwerken. Verder door de stampot of bij pasta dan laatste minuut toevoegen.

De pattison is een mooi witte, platte, stervormige vrucht van een courgette-plant.

De jonge exemplaren zijn heerlijk rauw te gebruiken als salade, in dunne plakjes geschaafd. Ze hebben een zachte, iets zoetige en citrus-achtige smaak. Wanneer ze wat ouder zijn gaan ze richting pompoen en kan de schil wat harder worden. Van zichzelf heeft de pattison niet zoveel smaak. Dat maakt hem heel geschikt om te vullen in allerlei variaties.

 

 

 

 

 

Gevulde patisson

voor 1 persoon
1 pattison
100-125 g gekookte rijst (gaar gewicht ongeveer 125 gr)
1 dl goed gekruide tomatensaus (uitje, knoflook, italiaanse kruiden, scheut rode wijn)
3 el pittige geraspte kaas
1 el broodkruim
1 el gehakte noten
paar klontjes boter
zout

  • Snij het kapje van de patisson af, en bewaar hem.
  • Hol de patisson uit met een lepel, de vulling kan weg (maar kan ook gebruikt worden in de tomatensaus, even goed inkoken dan).
  • Kook de patisson met het kapje ongeveer 10 minuten in ruim water met zout. Laat hem omgekeerd even uitlekken.
  • Beboter een ovenschaaltje. Leg de patisson erin. Vul hem met rijst.
  • Warm de tomatensaus op en giet de saus over de patisson.
  • Meng het broodkruim met de kaas en de noten en bedek de pattison daarmee.
  • Paar klontjes boter erover. Kapje er schuin bij leggen.
  • Doe het geheel ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden.

Als je van zoet houdt, kun je wat krenten door de rijst roer