2022-10-09

Met dank aan:  Hydro Extrusion Drunen https://www.hydro.com hebben wij nu 2 lantaarnpalen gedoneerd gekregen die kunnen kantelen. Op een van de palen is een zonnepaneel bevestigd en op de andere een valkenkast. Deze zijn gemaakt door onze technische man.

Wij hopen in het voorjaar een valk te mogen begroeten op onze mooie tuin. Het zonnepaneel gaat ons helpen om in de zomer wat makkelijker water te kunnen geven aan onze gewassen.

Na een geslaagde open middag met enthousiaste bezoekers die al onze ingezaaide bedden hebben kunnen bekijken. Is het nu tijd om te oogsten. Fruit: aardbeien, rode bessen, zwarte bessen, frambozen, kruisbessen.

Groente: diversen soorten sla, knoflook, ui, biet, wortel, diversen soorten boontjes, rucola, radijs, raapsteel etc.

De kolen, aardappelen, pompoenen, courgette, augurk, tomaten etc. staan er goed bij.

De bloementuin en kruidentuin staan volop in bloei, In het voedselbos begint het fruit ook al goed te groeien.

Als er een van de leden werkzaam is in de tuin, mag u best wel een kijkje komen nemen.

 

03-09-2022

De hopbellen hagen er fantastisch bij. Jammer dat we geen bierbrouwer in ons midden hebben.

Mocht jij een bierbrouwer zijn en graag het jaar rond werken in een biologische ecologische tuin dan ben je van harte welkom.

Wij stellen ons graag beschikbaar om het bier te proeven.

Binnenkort weer een open middag. Wees welkom om eens een kijkje te komen nemen in onze samentuin. Daar waar we samen werken, genieten van de natuur, van al het lekkers wat er groeit en vooral van elkaar.

Ben je graag buiten en wil je met ons mee werken in onze Drunens paradijs kom een keertje kijken. Zeker op zaterdag zijn er mensen op aanwezig of meld je aan via de website.

2022-04-22

Het zaai seizoen is weer in volle gang, de fruitbomen staan in bloesem. Heerlijk om bezig te zijn in onze samentuin.

2022-03-05

Het huisje is weer in weder opbouw en heeft het hoogste punt weer bereikt.

Gelukkig is er niet veel schade en kan alles tot nu toe hergebruikt worden.

2022-02-20

De storm Eunice heeft onze moestuin niet overgeslagen en schade aangericht van 19-2 op 20-2. Een van de huisjes was compleet omver gewaaid en lag ondersteboven in de tuin. Met vereende krachten zoveel mogelijk geprobeerd alles weer op te ruimen. Binnenkort moeten we aan de slag om het huisje weer op te bouwen. Voor zover dat we het nu kunnen beoordelen kunnen we veel hergebruiken.

 

2022-01-31

Genieten tijdens de Nationale Tuinvogeltelling in Drunen: maar overvliegers tellen niet mee

DRUNEN - Warm aangekleed en met de thermosfles bij de hand zit Anita van Arem uit Drunen zondagochtend in samentuin de Zwollemoer in Drunen. Ze doet voor de tweede keer mee met de Nationale Tuinvogeltelling en heeft er zelfs een cursus voor gevolgd. Toen ze aankwam, vlogen er allerlei vogels op. Maar ze kon niet zien wat het waren. Waarschijnlijk houtduiven, Ze wijst naar de boerenkoolstronken, de toppen met jonge bladeren zijn eruit gepikt. 

De samentuin in Drunen ligt aan het eind van een zandpad, omzoomd door bomen en struiken. De vogels krijgen in deze tuin ruim baan. Vandaag zitten ze vooral op de composthopen, in de dichte struiken en onder de houtwal. In de zomer komen ze af op bessen en aardbeien, insecten, wormen en ander klein spul. In het najaar weten ze de hazelaars en de appelbomen in het voedselbosje goed te vinden. In de ecologische tuin worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De dieren kunnen hier veilig foerageren.

Eigenlijk zou ze wel een verrekijker kunnen gebruiken. De samentuin is te groot om vanuit één plek te overzien. Het is gewoon leuk om wat vogels te herkennen en te kijken naar hun gedrag. Een meditatief moment, vindt ze. Ze geniet van de vogelgeluiden om haar heen.

Helaas tellen de vogels die je alleen hoort niet mee. Toch valt het resultaat deze zondag niet tegen. Behalve  mezen en twee merels ontdekt Anita een winterkoninkje, een roodborst en een gaai. De buizerd die boven haar hoofd cirkelt valt helaas buiten de telling.

Deze zondag is het rustig vogels tellen, binnenkort moet er weer hard worden gewerkt in de samentuin. De knotwilgen die binnenkort gesnoeid gaan worden, vallen op. Voor en achter in de diepe tuin bevinden zich kleine waterpoeltjes. Rijen bedden liggen te wachten op het voorjaar. Dan worden ze weer ingezaaid. We werken hier met vijftien vrijwilligers en we kunnen er nog wel een paar gebruiken, merkt Anita op. We vragen een kleine jaarlijkse bijdrage om de pacht van de grond te kunnen betalen. Daar krijg je de buitenlucht en veel gezelligheid voor terug. En je deelt natuurlijk mee in de oogst.” 

 

Yacon plant die geoogst kan worden.

2022-01-24

Je zou denken in januari is er niets te doen en valt er niets te oogsten in onze samen tuin. Dat is niet helemaal waar, natuurlijk zijn de werkzaamheden wat minder maar er is nog steeds te oogsten. Deze maand de yacon geoogst er is boerenkool en nog voldoende aardperen. Het gebied rondom de voorste poel is helemaal weer vrijgemaakt, natuurlijk wel gelet op eventuele nestjes voor we met de werkzaamheden zijn gestart.

Yacon:

Is de benaming voor de knol van een plant, die oorspronkelijk voorkomt in het Andes Gebergte. Wordt ook wel  Grondappel genoemd. In een van de Inca talen, het Quechuan, heeft Yacon de betekenis van "water root". In Zuid-Amerikaanse landen wordt Yacon reeds duizenden jaren verbouwd en geconsumeerd, zowel de verse knol rauw of in salades als wel verwerkte producten als jam, dragees, sap concentraat, gebak, wokgerechten etc.. Gedroogde bladeren van de plant kunnen ook dienen als basis voor thee. De smaak van de eet knol is zoet beetje te vergelijken met peer/appel/meloen. De plant is familie van de aardpeer en de zonnebloem.

De wortel van verse yacon bevat: water, eiwitten, voedingsvezels, calcium, kalium, ijzer, fosfor. vitamine C

Maak jouw eigen website met JouwWeb